Skip to content

Increase font size Decrease font size

Magyar Közigazgatási Bírák Egyesülete

Alapszabály
Szervezet
Kapcsolat
Hírek
Konferenciák
Beszámolók

Belépés


Elfelejtetted a jelszavát?
kmbiro.org:Főoldal
Közigazgatási bírák országos konferenciája PDF Print E-mail

Közigazgatási bírák országos konferenciája  

Nyíregyháza 2009. május 14-16.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság és a Magyar Közigazgatási Bírák Egyesülete éves közgyűlést tartott, és egyidejűleg szakmai konferenciát szervezett 2009. május 14-16-án Nyíregyházán. A tanácskozás helyszíne a megyei bíróság tanácsterme volt. A szakmai előadások két fő terület köré csoportosultak: csütörtökön az adójog, míg pénteken a környezetvédelmi jog volt a fő csapásirány.

A konferenciát dr. Gyulai Gábor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság elnöke nyitotta meg: kiemelte a közigazgatási bíráskodás fontosságát, amely nem az ügyek számából, hanem az ügyek jelentőségéből következik. Dr. Darák Péter, a Magyar Közigazgatási Bírák Egyesületének elnöke köszöntötte a résztvevőket. Kitért arra, hogy a magyar közigazgatásban is szükség van válságkezelésre, ugyanis a nagyívű változtatások sokszor átgondolatlan reformokban valósulnak meg. A kapkodás kihat az érzékeny közigazgatás működésére is: jogalkalmazási problémákat okoz (például: kórházi ágyak számának meghatározása, házassági névviselés, közműberuházási támogatások visszafizetési ügyei, vagy az ingatlanadó várhatóan gyors bevezetése).

Az első előadó, dr. Dávida Mariann (APEH főosztályvezető) részletes szakmai beszámolója a bizonyítási teherről, az adóhatóság bizonyítási kötelezettségeiről és ezek gyakorlati problémáiról szólt. Kiemelte, hogy az elmúlt években a Legfelsőbb Bíróság kilenc láncolatos ügyben (körhinta csalás) hozott döntés, amely mintegy kilenc milliárd forintnyi szankciót jelentett. Beszélt a vagyonosodási vizsgálatok során adódó bizonyítási problémákról is. Dr. Lomnici Zoltán a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke, a Legfelsőbb Bíróság Közigazgatási Kollégiumának tanácselnök bírája az előadások levezető elnökeként kommentálta az elhangzottakat. Az adóhatóság előtti bizonyítási teher kérdésének adószakértői megközelítéséről dr. Réczei Géza adószakértő gondoskodott. A külföldi példákból kiindulva már az előadás elején leszögezte, hogy sok múlik a szemléleten. Az önadózás célja abban rejlik, hogy a “láthatóknak” kevesebbet, míg a “láthatatlanoknak” többet kelljen fizetnie. Sok érdekes kérdés mellett felvetette a ma nagyon aktuális gazdasági vis maior problematikáját is. Dr. Várszegi Zoltán ügyvédi szemszögből, már a közigazgatási bíróság előtti szakasz problematikájáról beszélt: a végrehajtás felfüggesztése során felmerülő és a bírói tájékoztatási kötelezettségből adódó kérdésekről.Dr. Kozma György a Legfelsőbb Bíróság Elnöki jogkörben eljáró Közigazgatási Kollégiumának vezetője a közigazgatási bíráskodás továbbfejlesztésének egyes kérdéseiről beszélt: felvetette az önálló közigazgatási perjog szükségességét: egyrészt a szakmai önállóság nem valósítható meg nélküle, másrészt a polgári perrendtartás szabályai nem megfelelőek. A nap utolsó előadását dr. Ungvári István a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság bírája a kampányszerű közigazgatási bíráskodásról tartotta: a kárpótlási, a szociális törvények és az illetéktörvény közigazgatási bíráskodásra gyakorolt hatásáról.

Pénteken a reggeli órákban került sor az egyesület éves közgyűlésére, ahol körvonalazódott egy az egyesületen belüli - az öt évnél kevesebb bírói gyakorlattal rendelkező kollégák részére - Ifjúsági Tagozat kialakításának igénye.

Dr. Bérczi Anna, a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa Irodájának jogi referense a bírói jogalkalmazás során felmerülő környezetvédelmi uniós jog jelentőségéről beszélt. Felhívta a figyelmet a három szinten megvalósuló közösségi együttműködésre (képzés, képzési program-csomag és az Európán átívelő környezetvédelmi szakértői hálózat), továbbá arra, hogy a program iránt érdeklődő bírák jelentkezését várják. A környezetvédelmi engedélyezési eljárás és az építésügyi engedélyezési eljárás viszonyáról beszélt Bogdányiné dr. Mészáros Ágnes ügyvéd. Kiemelte, hogy a területen gyors jogszabályváltozás következett be, bár sok olyan terület létezik, amelyet egyáltalán nem lehet szabályozni. Beszélt arról, hogy nagyon fontos a környezethasználat engedélyezési eljárások, környezeti vizsgálat különválasztása. “Az építésügyi engedélyezési eljárás és a környezetvédelmi engedélyezési eljárás viszonya, gyakorlati problémák” címmel dr. Bedő Katalin, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium építésügyi főosztályvezető-helyettese tartott előadást. A főbb témakörként a következők merültek fel: az ügyfél kérdésköre, a hirdetményi értesítés, az új jogszabálycsomag (2008. szeptember 1-től) és annak kapcsán az eredmények (-30%-kal kevesebb engedélyköteles építési tevékenység; +20%-kal több engedély/bejelentésmentes tevékenység; egyszerűbb dokumentáció; elektronikus ügyintézés; a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások megvalósítása; összevont eljárás; építésügyi igazgatási szakértő). Zárásként dr. Darák Péter röviden összefoglalta a szakmai konferencián elhangzottakat, az előadók, a kollégák részvételét és a fogadó bíróság kifogástalan vendéglátását megköszönte.

A szakmai programok mellett minden napra jutott egy kis kikapcsolódási lehetőség is: első este a megye ügyvédségével közös vacsora került megrendezésre a patinás Korona Hotel nagytermében, péntek este közös színházélményben lehetett részük a résztvevőknek, Bulgakov: A Mester és Margarita című örökérvényű darabját tekintették meg, szombaton pedig az érdeklődők a Nyíregyházi Vadasparkot fedezhették fel.

Az előadások anyagát kérésre az alábbi e-mail címen igényelhetik az érdeklődők: This e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it

dr. Surányi Katalin