Skip to content

Increase font size Decrease font size

Magyar Közigazgatási Bírák Egyesülete

Alapszabály
Szervezet
Kapcsolat
Hírek
Konferenciák
Beszámolók

Belépés


Elfelejtetted a jelszavát?
kmbiro.org:Főoldal
2014.évi Országos Konferencia PDF Print E-mail

2014.évi Országos Konferencia

A Kúria Közigazgatási-Munkaügyi Kollégiuma és  Magyar Közigazgatási Bírák Egyesülete (MKBE) 2014. május 5-én a Kúria dísztermében tartotta meg a Közigazgatási Bírák 2014.évi Országos Konferenciáját. A tanácskozást dr. Darák Péter a Kúriai elnöke nyitotta meg, aki maga is közigazgatási pereket tárgyaló tanácselnök. Utalt arra hogy a közigazgatási bíráskodás korai időszakát az eleven szakmai lékkör jellemezte, és most újra igény van az ilyen „kérdez-felelek” jellegű összejövetelre.

A konferencia témái a közigazgatási pereket tárgyaló bírák előzetesen megfogalmazott kérdéseiből került összeállításra. Ezeket a MKBE gyűjtötte össze, a Regionális Közigazgatási és Munkaügyi Kollégiumvezetők segítségével. Az egyes kérdésekhez a Kúria közigazgatási bírái készítettek előzetes véleményt.

A konferencián mind eljárásjogi, mind anyagi jogi problémákat megvitattak. Perjogi témaként merült fel a közigazgatási határozat végrehajtásának felfüggesztése, a kereseti kérelemhez kötöttség, a beavatkozás, a szakértő kirendelése, ideiglenes intézkedés, jogorvoslat, illetékesség. Az anyagi jogi jellegű kérdések érintették az adójog, az erdőbírság, a közúti vezetési-, és pihenőidő,  kutatás-fejlesztési tevékenység, építésügy, mezőgazdasági támogatási ügyek, fogyasztói panaszokkal összefüggő közigazgatási pereket. 

A színvonalas szakmai megbeszélésen a felszólaló bírók részletesen és több nézőpontból is  megvitatták a kérdéseket. Az átbeszélt témák összegzése hamarosan írásban is megjelenik. Ez segítheti a közigazgatási bírák ítélkezési tevékenységét, de a jogalkalmazók szélesebb körének is útmutatást adhat.