Skip to content

Increase font size Decrease font size

Magyar Közigazgatási Bírák Egyesülete

Alapszabály
Szervezet
Kapcsolat
Hírek
Konferenciák
Beszámolók

Belépés


Elfelejtetted a jelszavát?
kmbiro.org:Főoldal
Magyar Nemzeti Bank PDF Print E-mail

A Magyar Nemzeti Bank és Magyar Közigazgatási Bírák Egyesülete 2016. május 9-én közös konferenciát tartott „Közigazgatási határozatok tipikus hibái a közigazgatási bírák szemével” címmel, melyen jelentős létszámban vettek részt vettek az MNB alkalmazottai és a Fővárosi KMB bírái.

 

Az előadók: dr. Surányi József (Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság),                       dr. Matheidesz Ilona (Fővárosi Törvényszék), Huszárné dr. Oláh Éva (Kúria) összegezték az első. másodfokú, kúriai tapasztalatokat azokban az ügyekben, ahol a per alperese az MNB (illetve jogelődje: PSZÁF) volt.

 

Felhívták a figyelmet az alperesi határozat szerkesztés, indokolás, illetve perképviselet hibáira. Különösen a tényállás (ki, mikor, mit csinált/mulasztott), megállapítás fontosságát hangsúlyozták, mert ez alapozza meg a határozat jogi indokolását. Kitértek a jól szerkesztett határozat, és bírósági felülvizsgálat minősége közötti kapcsolatra.

 

Dr. Surányi József statisztikailag is elemezte a bíróságra kerülő MNB határozatokat (fajtái, pernyertesség/pervesztesség). Dr. Matheidesz Ilona a határozatok szövegeinek eltérő színű szövegkiemelésével plasztikusan mutatta be a határozatok szerkesztésének problémáit. Huszárné dr. Oláh Éva a mérlegelést, mint az eljárás egyes fázisaiban eltérő tartalommal felmerülő értékelési folyamatot mutatta be, elkülönítve a klasszikus értelemben vett mérlegelési jogkörben hozott határozattól.

 

A szakmailag sikeres konferenciát dr. Windisch László MNB alelnöke, és Dr. Hajnal Péter MKBE elnöke zárta be.